Demokratidagen

Anmäl dig till Demokratidagen den 23 september 2025 kl. 9.00–12.30 på denna blankett.

Finansministeriet, justitieministeriet, Kommunförbundet, Hyvil och Sitra ordnar årligen demokratidagen i samarbete.

Årets demokratidag ordnas tisdagen den 23 september 2020 i Kino Regina vid Helsingfors centrumbibliotek Ood. Evenemanget börjar kl. 9.00 och slutar kl. 12.30.

I programmet ingår bland annat EU-kommissionens vice ordförande Henna Virkkonens hälsning, diskussion om hur vi utvecklar den finländska demokratin och vad vi måste förbereda oss på, offentliggörande av ett sammandrag av de nationella dialogernas ”psykiska resurser”, konkreta fortsatta åtgärder för att trygga demokratin och utdelning av Demokratiutmärkelsen. Ett mer detaljerat program utkommer i juni.

Demokratidagen har som mål att samlas för att diskutera hur ett starkt medborgardeltagande stöder förtroendet och förmågan att fatta beslut i svåra tider och hur var och en av oss på egen hand och tillsammans kan stärka den finländska demokratin. Diskussion om konkreta sätt att stärka demokratin och ta ett steg mot en demokrati i framtiden. Evenemanget är öppet för alla och avsett för till exempel invånare, förtroendevalda, tjänstemän och tjänsteinnehavare, aktörer inom det civila samhället samt forskare.

Det är möjligt att delta i demokratidagen på plats i Helsingfors eller på webben. Den nationella demokratidagen firas nu för 13: e gången.

Demokratiutmärkelsen

Finansministeriet delar ut Demokratiutmärkelsen vartannat år till en aktör inom den offentliga förvaltningen som har gjort ett betydande arbete för att stärka demokratin. Vem som helst kan föreslå vem som förtjänar Demokratiutmärkelsen, men utmärkelsen kan inte föreslås för sin egen organisation.

Nomineringar kan lämnas in till och med den 29 augusti 2025, bekanta dig med anvisningarna och kriterierna för demokratiutmärkelsen 2025.

 

Sivu avautuu uudessa ikkunassaFöreslå mottagare av demokratiutmärkelsen
Demokratiutmärkelsen har delats ut sedan 2013.
Temat för utmärkelsen 2023 var arbetet med att göra de svagaste rösterna hörda i samhället. Utmärkelsen delades ut till Kuopio stad och Skiddialoger i Lahtis, länk till nyheten.
Temat för utmärkelsen 2021 var de samarbetsformer mellan förvaltningen och frivilligorganisationerna som utvecklades under coronatiden. Utmärkelserna tilldelades Helsingfors stads kultur- och fritidssektor för verksamheten Helsingfors-hjälp, samt aktionsgruppen för flerspråkig och flerkanalig coronakommunikation vid Institutet för hälsa och välfärd (THL), länk till nyheten.
Temat för utmärkelsen 2019 var främjande av delaktighet. Utmärkelsen delades ut tillKommunstrategier för förebyggande av bostadslöshet (AKU) och Helsingfors stads stadslotsverksamhet, länk till nyheten.
Temat för 2017 års utmärkelse var partnerskapsbaserad verksamhetskultur i Finland. Utmärkelsen delades ut till regionutvecklingsgruppen för Esbo centrum och Brottspåföljdsmyndigheten, länk till nyheten.
Temat för 2015 års utmärkelse var främjande av öppen förvaltning och delaktighet. Utmärkelsen delades ut till Tyrnävä kommun och THL:s jämställdhetsinformationstjänst Minna, länk till nyheten.
Temat för utmärkelsen 2013 var ett klart språk. Utmärkelsen delades ut till Matti Virpiaro, räddningsöverinspektör vid Regionförvaltningsverket i Södra Finland, och Pekka Sauri, Helsingfors biträdande stadsdirektör, länk till nyheten (på finska).